ნაყინი, გამაგრილებელი სადესერტო საკვები პროდუქტი. აქვს სასიამოვნო გემო, შეიცავს ცილებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს,
მინერალურ მარილებსა და ვიტამინებს. ნაყინის დასამზადებელი ძირითადი
ნედლეულია რძის პროდუქტები (რძე, ნაღები, კარაქი , მურაბა, შოკოლადი,
ნიგოზი, ნუში, კვერცხი, სტაბილიზატორები (აგარი, ჟელატინი) და სხვა,
შაქარი, ხილი (ან კენკრა), არომატული ნივთიერებები და სხვა. ნედლეულისაგან
განსაზღვრული რეზეპტით დამზადებულ ნარევს პასტერიზაციისა და ჰომოგენიზაციის
შემდეგ ყინავენ და თქვეფენ. ნაყინის ტემპერატურაა — 4-5 °C. „რბილ" ნაყინს
დაფასოებისა და ფორმირების შემდეგ კვლავ ყინავენ („წრთობენ") — 10, — 20
°C-მდე.
ისტორიკოსები თვლიან რომ ნაყინი 5000 წ-ზე მეტია რაც
არსებობს. ნაყინი გამოიგონეს ისეთ ადგილას სადაც განსაკუთრებულად მაღალი
ტემპერატურის რაიონებს
... კითხვის გაგრძელება »
უნიჭიერესი ქართველი ხელოვანების, მახათელების ოჯახი 10 წელიწადია უცხოეთში
მოღვაწეობს. ცნობილი ბალერონი, ქორეოგრაფი და პედაგოგი ნიკოლოზ მახათელი
მეუღლესთან - მარინა ლოლაძესთან ერთად ამერიკის შეერთებულ შტატებში
ცხოვრობს.
2005 წელს ნიკოლოზ მახათელმა დენვერში (კოლორადოს შტატი)
დააარსა საბალეტო აკადემია, რომლის სამხატვრო ხელმძღვანელი თვითონ გახლავთ,
ქალბატონი მარინა კი აკადემიის პედაგოგია. მათი ვაჟი - დათო მსოფლიოში
ცნობილი ბალერონია და ინგლისში მოღვაწეობს, ქა
... კითხვის გაგრძელება »